Reisverslagen & foto'sKindernieuwsWie gaat er mee?Alles over de bootWaar gaan we heen?

 

 

 

October - Van Lagos naar Porto Santo

Dit is onze eerste lange tocht zonder opstappers, best spannend dus. Het plan was om samen met de Nelson van Lagos naar Porto Santo te varen. Helaas blijven zij achter om te wachten op onderdelen voor de stuurautomaat. Voor vertrek hadden we het even heel druk met alle klusjes om de 450 mijl lange tocht voor te bereiden.

Wat is die mast hoog

Het werd een niet heel snelle, maar zeer comfortabele overtocht van 5 dagen en 4 nachten. De eerste 2 dagen hadden we nauwelijks wind, overdag veel gemotord en 's nachts gedobberd (een uitdaging om dan tevreden naar de sterren te blijven staren).

Geluksmomentje

De eerste dag bleek al dat ons grootzeil door een dwarse zeillat geen zin had om uit z'n paal te komen. Geen ramp, maar niet bevorderlijk voor de snelheid. Tussen alle kinderdrukte door hebben we toen voor het eerst de halfwinder erop gezet.

Lekker bolletje

Daarna trok de wind gelukkig aan, waardoor de genua voldoende was voor een gemiddelde van 4 à 5 knopen. De boot lag heerlijk rustig, wat zorgde voor een enorme eetlust.

Lekker lekker lekker

We hebben elkaar helaas weinig gezien (zodra het even kon ging één van ons slapen), maar wel allebei veel gelezen. En we hadden veel tijd voor activiteiten in de Miniclub.

Creatief met ballonnenen papier

Naast blije (springende!) dolfijnen, een heel moe vogeltje (Lisanne noemde 'm Dani), een steekvlieg (Simson) en een vlindertje (Tappiyé, hoe verzint ze 't), hebben we ook een walvis gezien. We hadden net een schreeuw sessie, geinitieerd door Sem, omdat we dachten dat midden op de oceaan niemand ons zou kunnen horen. De walvis zwom wel erg dicht en lang bij de boot, zodat we de motor maar even aangezet hebben. Stiekum een heel klein beetje eng.

Management summary:

Etmaal Mijl Motor Zee Wind Lunch/diner
1 111 17 uur Smooth <10 kn Hartige taart, Ovenschotel
2 85 5 uur Slight <10 kn Pasta Salade, Macaroni
3 112 - Slight 10-19 kn Nasi, gebakken ei, satesaus
4 132 - Slight/moderate 14-18 kn Verse ravioli uit blik

Overig: Blz>1000; Slaap: verdraaid weinig; Koffie/alcohol: geen; Walvis: 1; Dolfijn: >12; Boten: 6

En toen kwam gelukkig opeens dat eilandje in beeld, een bruine berg middenin die grote watervlakte, lang leve de gps!

Land in zicht

We kwamen moe maar zeer voldaan aan in de haven en werden feestelijk ontvangen door Pooh met pannenkoeken. Dan is er alle tijd om eerst de boot en onszelf maar weer eens op te frissen, bij te slapen en dan het eiland verkennen.